Bloggen

Första hösten med Itslearning

Första hösten med Itslearning

Första hösten med Itslearning – WLH:s nya lärplattform

När jag började på Waldorflärarhögskolan skedde mycket av kontakten med studenter, uppgiftsinlämning och återkoppling via mail. Information lades upp på hemsidan men var inte helt lätt att hitta. Information som skulle ut tog olika vägar. Beslutet om att satsa på en lärplattform fattades och vi var alla med och tyckte till och provade olika varianter. Vi kom fram till att Itslearning var tydligast och bäst passade våra önskemål och behov.

Många skolor och högskolor arbetar med lärplattformar. Där har man möjlighet att samla information, resurser och material som rör utbildningen. Det blir en samlad kontaktyta mot studenterna istället för flera. I lärplattformen finns bl.a. meddelandefunktion och kalenderfunktion utöver den kursinformation som läggs in.

I början tänkte jag nog att det skulle bli en faslig massa jobb. Att allt det där som jag hade i mappar på datorn, i pärmar i hyllan och i högar på min arbetsplats plötsligt skulle samlas på ett ställe. Och jag skulle ordna in det i en form som någon annan bestämt.

Vi som arbetar på WLH började med att gå kurs under våren och sedan långsamt men säkert bekanta oss med strukturer och funktioner i den nya lärplattformen. När vi kom tillbaka från semestern skulle allt läggas upp och stoppas in. Scheman skulle läggas in och studie-handledningar skulle upp. Och allt möjligt annat. Efter att ha fått klart för mig hur det fungerade, någorlunda, och fått möjlighet att öva tillsammans med mina kollegor märkte jag till min glädje att det verkligen fungerade. Kurserna fick en struktur, jag fick ordning på allt material och alla uppgifter. Och dessutom underlättar den kontakten med studenterna. En tydlig och enkel lärplattform med många möjligheter. Jag upptäcker hela tiden nya. Känner mig stolt och lite mallig över att kunna länka något i ett anslag så att studenterna kan klicka sig direkt dit.

Vi tänkte nog också till en början att det skulle ta tid för studenterna. Tid att lära sig, vänja sig och liksom byta spår. Men studenterna har överraskat oss med att lära sig fortare än vi. Och vara positiva. Vi får glada tillrop under våra utbildningshelger och studenterna rör sig lätt mellan de olika ytorna i plattformen och använder dess funktioner. WLH har genom Itslearning gått in i en ny tid. För de flesta studenter innebär det ökad tillgänglighet men för några innebär det motsatsen. I de fall måste vi kompensera och hjälpa till så gott vi kan.

Jag har fortfarande kvar mina pärmar men högarna på skrivbordet har märkbart minskat.

Åsa Månsson

Utbildningsansvarig, klasslärarutbildningen